Zomer of winter?

Vraag een Fin naar het weer in Lapland en je zal horen: nergens wisselen de seizoenen zich zo snel af als hier. Lapland kent wel acht in plaats van vier seizoenen, elk met haar unieke sfeer.

Mid Winter

januari-februari, -15°C/-25°C


Mid Winter is met slechts een paar uur daglicht en lage temperaturen een bijzondere tijd en een populaire periode voor toeristen. Dit is Winterwonderland op haar best met sneeuw bedekte bomen en mysterieus licht.

Ervaar de feeërieke landschappen tijdens winteractiviteiten als een husky-, rendier-, of sneeuwscootertocht. Ga langlaufen, maak een wandeling op sneeuwschoenen of huur een fat bike en fiets over bochtige paadjes door de besneeuwde bossen. De gemiddelde temperatuur ligt tussen -15°C/-25°C, soms zelfs kouder. Wees gerust: kou bestaat niet volgens de Finnen, alleen slechte kleding!

Late Winter/Snowy Spring

maart, 5°C/-15°C


Dit noemen de Finnen zelf de fijnste periode van de winter. De dagen worden in maart alweer wat langer. De temperatuur wordt minder extreem en samen met het zonlicht op het besneeuwde landschap zijn dit ideale omstandigheden om buiten te genieten van de natuur.

Spring

april-mei, 5°C/15°C


De dagen worden gedurende de maanden april en mei in rap tempo langer. De natuur komt weer tot leven als de sneeuw en het ijs langzaamaan verdwijnt. Vogels zingen hun lied en rendierkalfjes worden geboren. De gemiddelde temperatuur ligt tussen 5°C en 15°C.

Summer

juni-juli, 15°C/25°C


Summer is synoniem aan Midzomernacht. Met 24 uur daglicht komt er letterlijk geen einde aan je dag! Volop tijd – en energie – voor buitenactiviteiten! Ook ideale omstandigheden voor liefhebbers van fotografie: boek een nacht in een ‘bear box’ en maak zelfs ’s nachts foto’s van bruine beren!

Late Summer

augustus, 10°C/20°C


In Late Summer is de natuur één grote pluktuin! Trek er net als de locals met je emmertje op uit en haal je vitamines en power food in de vorm van bessen gewoon uit de natuur. Geniet in een van de vele restaurants van heerlijke, lokale seizoensgerechten! Gemiddelde temperatuur: 10°C/20°C.

Autumn

september, 5°C/15°C


‘Ruska’, de Finse variant van ‘Indian Summer’, valt in Autumn. De bossen veranderen in een spectaculair kleurenpalet. Dit is een ideale periode voor fraaie wandelingen in de indrukwekkende natuur. De gemiddelde temperatuur ligt tussen 5°C en 15°C. De nachten worden weer langer, wat de kansen op het zien van het Noorderlicht vergroot.

Early Winter

oktober-november, -5°C/5°C


In oktober/november dalen de nachttemperaturen tot onder het vriespunt. Meertjes beginnen dicht te vriezen en de Finnen wachten gretig op de eerste sneeuwval. Een rustigere periode voorafgaand aan de drukkere wintermaanden. Genieten dus van rust, ruimte en het wisselen van het seizoen.

Christmas Season

december, -5°C/-15°C


December is het Christmas Season en staat in het teken van ‘Kaamos’, een donkere periode met weinig tot geen daglicht. Ondanks de korte dagen kun je volop activiteiten ondernemen. Langlaufloipes zijn verlicht en sneeuw en lichtjes bepalen de sfeer. Een witte kerst spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding, in deze periode is het op de Arctic Circle dan ook druk met toeristen van over de hele wereld, die een bezoek brengen aan de Kerstman.